Nuk është shumë e çuditshme që Toka është aq mikpritëse për jetën. Kur filloni të shikoni të gjitha gjërat që kanë ardhur së bashku në mënyrë të përsosur për të mbështetur bimët dhe kafshët, ajo merr pak pikëpamje. Nuk është vetëm për ajrin, ujin, dhe largësinë nga dielli. Këtu janë përbërësit për një planet të banueshëm.

 

 

Receta për jetën

Sa herë që astronomët shpallin zbulimin e një “planeti të ngjashëm me Tokën”, ata zakonisht flasin për planete me gravitet afërsisht të Tokës që janë aq afër yllit të tyre të jenë të ngrohtë, por jo të nxehtë dhe që mund (ose jo) të kenë ujë të lëngshëm. Por ka shumë gjëra përtej atyre tre përbërësve të domosdoshëm që e bëjnë Tokën të veçantë. Ja një përmbledhje (jo e plotë):

 

Hëna

Toka ka një pjerrësi dhe lëkundje të lehtë, gjë që mund të shkaktojë ndryshime drastike në klimë gjatë mijëvjeçarëve. Por për shkak të efektit stabilizues të hënës në orbitën tonë, klima jonë është shumë më e qëndrueshme. Plus, hëna shkakton baticën, dhe disa biologë mendojnë se jeta filloi në pishinat e baticës.

 

Rrotullimi i qëndrueshëm

Nuk ka asnjë arsye të mendosh se një planet pa rrotullim të qëndrueshëm do të ishte krejtësisht i banueshëm (në të vërtetë, disa njerëz mendojnë se një “planet i tillë” mund të jetë planet alienësh), por rregullsia dhe frekuenca e ditës dhe natës në këtë planeti shkon larg për të parandaluar temperaturat ekstreme dhe për të inkurajuar jetën.

 

Një fushë magnetike

Plani ynë është i bekuar me një fushë magnetike të fortë dhe të qëndrueshme, e cila mban larg rrezet kozmike dhe flakët diellore që do të skuqnin planetin çdo herë pas here. Është e lidhur edhe me funksionin tjetër që vijon në këtë listë.

Gjeologjia dinamike

Reja e gazit dhe pluhurit që përfundimisht u bashkua në Tokë përmbante elemente radioaktive të mjaftueshme për të mbajtur bërthamën e planetit aktive për miliarda vjet. Pa këtë mocion, nuk do të kishte një fushë magnetike fare.

 

9 Gjërat që e bëjnë Tokën vendin e përsosur për jetën

Atmosfera

Natyrisht, ne nuk mund ta ulim rëndësinë e shtresës së ozonit. Prapa në kohë në ditët e para të jetës, organizma të ngjashme me bimët krijuan mënyrë për jetën e kafshëve duke mbushur atmosferën me oksigjen. Kjo shtresë e lartpërmendur e gazit ka mbrojtur kafshët e hershme nga rrezatimi vdekjeprurës.

 

Izolimi

Venusi dhe Marsi janë afër Tokës, por sistemi ynë diellor si tërësi është në mes të askundit. Për shkak se jemi larg krahëve të mëdha spirale të Rrugës së Qumështit, ne jemi në një rrezik shumë më të vogël për të rënë në tërheqjen gravitacionale të ndonjë ylli më të madh (ndër rreziqet e tjera).

 

Dielli jetëgjatë

Dielli ynë është një xhuxh i verdhë, një lloj relativisht i rrallë yjesh, i cili është i vogël dhe i qëndrueshëm. Ai gjithashtu ka një jetë të gjatë, dhe ndoshta nuk do të fillojë të shuhet për pesë miliardë vjet apo më shumë. Yjet më të mëdhenj përgjithësisht janë më shumë të nxehtë dhe vdesin më herët, ndërsa yjet më të vegjël kanë tendencë për të nxjerrë pllaka të mëdha rrezatimi.

 

Koha e mjaftueshme

Diellit i kanë mbetur rreth pesë miliardë vjet dhe vetë Toka është rreth katër dhe gjysmë miliardë vjeç. Por jeta mbërriti vetëm në gjysmën miliardë të fundit. Ne jemi këtu, sepse planeti ynë ishte mjaft i guximshëm për të pritur deri sa u shfaqën shenjat e para të jetës.

 

Fqinjët gjigantë të gazit

Sigurisht, dielli dhe hëna janë të shkëlqyer, por ka një ushtar tjetër në fushën e betejës për të ndihmuar që Toka të jetë e banueshme: Jupiteri. Në përgjithësi, gjigandët e gazit tentojnë të grumbullohen pranë yjeve të tyre. Por për shkak se ata janë në drejtim të jashtëm të sistemit tonë diellor, graviteti i tyre intensiv kap në mënyrë të përshtatshme asteroidët dhe kometat, duke bërë ngjarje të ngjashme me atë që shfarosi dinosaurët një gjë e rrallë.