Gjatë Plagës së kërcimit mesjetar, kur njerëzit kërcenin me vdekjen!

Kur muzika të lëviz, nuk mund të bësh shumë, vetë të kërcesh. Por, çfarë ndodh nëse keni filluar të lëvizni pa ndonjë muzikë në sfond? Kjo është ajo që ndodhi me një grua në qytetin e Strasburgut dhe lëvizjet e saj të pandalshme të vallëzimit u bënë ngjitëse. Kjo u bë e njohur si Plaga e Kërcimit e vitit 1518

Dridhe dridhe trupin!

Sot, Strasburg është një pjesë e Francës, por kur Frau Troffea jetonte atje, ajo ishte ende Perandoria e Shenjtë Romake. Kur ajo ecte në rrugë një ditë të nxehtë në korrik 1518, ajo nisi një fenomen tre-mujor që përfundoi duke turbulluar jetën e shumë banorëve. Nuk kishte ndonjë muzikë duke luajtur, por diçka e detyroi atë të fillonte vallëzonte. Sipas të dhënave, ajo vallëzonte midis katër dhe gjashtë ditësh pa pushim, duke mos ndalur për të ngrënë, për të fjetur apo për të hequr këpucët e saj të përgjakshme. Ishte një skenë e keqe, dhe vetëm sa u keqësua, sepse ndërsa Frau Troffea theu magjinë e vet brenda më pak se një jave, vuajtja e saj doli të ishte ngjitëse. Deri në fund të javës, turma e kërcimtarëve ishte rritur në 34, dhe brenda një muaji, arriti në rreth 400.

Në kulmin e vuajtjes, deri në 15 vetë në ditë po vdisnin nga rraskapitja, sipas disa burimeve. Megjithëse detajet mjekësore aktuale janë pak të qarta, gjithçka që ndodhi në Strasburg tërhoqi vëmendjen e mjekëve më të njohur të asaj kohe. Megjithëse shkaqet e mbinatyrshme si posedimi demonik ishin me siguri në tavolinë, mençuria e kohës u vendos në një shpjegim mjekësor: kërcimtarët kishin një rast të “gjakut të nxehtë” dhe duhej të kërcenin. Për t'i ndihmuar ata, u ngrit një skenë dhe solli muzikantë për t’i dhënë valltarëve diçka për të kënduar – dhe kjo ishte një katastrofë absolute. Këto masa vetëm sa inkurajuan vallëzimin dhe shkaktuan përsëri tragjedi. Së fundi, plaga kaloi pothuajse aq në mënyrë të mistershme sa mbërriti, pas rreth tre muajsh kërcim pa pushim.Vallëzimi mesjetar i vdekjes

Erdhi nga një merimangë

Mania i vallëzimit në Strasburg është shembulli më i famshëm, por nuk është mania e vetme valltare që ndodhi në atë pjesë të botës. Një nga variantet më interesante në temë janë tarantataof e Italisë jugore. Është një pjesë e folklorit lokal që ishte e pakt e përhapur deri në fillim të shekullit të 20-të: nëse një grua është kafshuar nga një tarantula, ajo do të zotërohet nga merimanga deri sa ajo të mund ta largojë atë duke vallëzuar. Në këto raste, pacienti duket se është i detyruar të kërcojë në tingujt e muzikës (dhe dëshmitarët thonë se lëvizjet e saj shpesh kanë një cilësi të caktuar si aracnidi), por vallëzimi është shërimi, jo simptoma. Në fakt, sapo më 1990, një grua e moshuar u soll në një psikiatër me këto simptoma, por asnjë nga anëtarët e familjes nuk i njohu ato. Mjeku e kujtoi këtë folklor të vjetër dhe gjeti si zgjidhje muzikorën.

E gjitha në kokën tonë

Konsensusi i përgjithshëm i bashkësisë moderne mjekësore është se ajo që ndodhi në Strasburg dhe në tarantat ishte një lloj psikozë e ndikuar nga stresi, e ndikuar nga kultura. Është dokumentuar mirë se disa sëmundje psikike lindin vetëm në kontekste të caktuara kulturore dhe ky lloj i vallëzimit i detyruar ishte ndoshta një shembull i një gjëje të tillë. Ne nuk jemi në ndikim të atyre folkloreve tani – këto ditë, kemi psikoza të tilla si Sindroma e Parisit, e cila ndikon vetëm turistët japonezë në Paris. Ajo thjesht na ndihmon për të treguar se sa ndikon efekti i mjedisit kulturor në mendjen dhe trupin tonë.