Sa megapiksel është syri i njeriut?

Sipas shkencëtarit dhe fotografit Dr. Roger Clark, rezolucioni i syve të njeriut është 576 megapiksel. Kjo është goxha e madhe kur e krahasoni atë me kamerën 12 megapikel të një iPhone 7. Por çfarë do të thotë kjo? A është syri i njeriut me të vërtetë i ngjashem me një aparat fotografik?

Thuaj Cheese!

Një rezolucion prej 576 megapikselësh do të thotë që për të krijuar një ekran me një pamje kaq të mprehtë dhe të qartë sa nuk mund të dallosh piksela individuale, do të duhej të paketonit 576 milionë piksela në një zonë të madhe sa fusha jote e pamjes. Për të arritur numrin e tij, Dr. Clark supozonte një mprehtësi vizuale optimale në fushën e shikimit; që do të thotë, ai supozon se sytë tuaj po lëvizin rreth skenës para jush. Por në një foto të çastit, rezolucioni bie në rreth 5-15 megapiksel.

Sa megapiksel është syri i njeriut?

Kjo për shkak se sytë tuaj kanë shumë difekte që nuk do të ishin të pranueshme në një aparat fotografik. Ne shikojmë vetëm rezolucion të lartë në një zonë shumë të vogël në qendër të vizionit tuaj, të quajtur fovea. Gjithashtu keni një vend të verbër ku nervi juaj optik mblidhet me retinën tuaj. Ne lëvizni sytë rreth një skene jo vetëm për të marrë më shumë informacion, por për të korrigjuar këto mangësi në sistemin tonë vizual.

Pyetja e gabuar

Me të vërtetë, megjithatë, rezolucioni i syve tuaj është pyetja e gabuar. Syri nuk është një lente kamera, duke marrë fotografi të ruajtura në bankën tuaj të kujtesës. Është më shumë si një marrës, duke mbledhur të dhëna nga mjedisi yt rrethues, pastaj duke i marrë ato përsëri në tru për të vënë copa të bashkuar dhe për të formuar një pamje të plotë. Ka patjetër një rezolucion ekrani të në të cilin sytë tanë nuk mund të dallojnë pikselat dhe sipas disave, ai tashmë ekziston. Por kur bëhet fjalë për përvojën tonë të përditshme vizuale, të flasësh me megapiksel është shumë e thjeshtë.