Porta e ferrit është një vend i vërtetë. Është e vendosur në Turkmenistan. Emri nuk është i mirëfilltë, natyrisht, por një vështrim në këtë krater gjigant të zjarrtë në shkretëtirë mund t’ju bëjë të mendoni.

Mirësevini në Ferr.

Porta e ferrit, gropa gjigante që digjet që nga viti 1971

Shtëpi të përndjekura dhe bodrume të frikshme janë një gjë, por faktori i trembjes ka kaluar në një nivel të ri afër fshatit Derweze në mes të shkretëtirës Karakum. Krateri i gazit Darvaza, i quajtur me vend nga banorët vendas “Door to Hell” ose “The Gates of Hell”, është një krater i flaktë 70 metra i gjatë dhe arrin 20 metra thellësi. Pishina e Satanit është gllabëruar në flakë që nga viti 1971.

Historia.

Në fillim të viteve ’70 kur Turkmenistani ishte pjesë e Bashkimit Sovjetik, disa gjeologë sovjetikë u nisën për në Karakum në kërkim të naftës. Ata filluan të shponin, dhe kjo ishte kur gjërat shkuan në keq. Pa dijeninë e tyre, ekipi dhe pajisjet e tyre ishin vendosur në majë të një xhepi të madh nëntokësor të gazit natyror. Pesha shkatërroi sipërfaqen e shkretëtirës, ​​duke hapur disa kratera që nxorën jashtë të gjithë lëndën e djegshme.

Për t’u marrë me gazin që dilte nga Toka, gjeologët zbatonin një ide që nuk është e pazakontë për punën, por tingëllon pak e egër. Ata i vendosën zjarrin. Shpresa ishte që të gjitha gazrat e lëshuar do të digjeshin brenda pak javësh. Nuk ishte ashtu. Për më shumë se 40 vjet, dhe ende tani gazi vazhdon të digjet mbi gropë. Nuk ka plane se si, kur, ose nëse djegja do të përfundojë.

Mbushni çantat tuaja!

Porta e ferrit, gropa gjigante që digjet që nga viti 1971

Shkuarja në ferr nuk duket si një ëndërr, megjithatë krateri i djegur tërheq qindra turistë çdo vit. Duke qenë se industria Turkmenistane e turizmit nuk po lulëzon, qeveria vendosi të lejojë që ky zjarr i madh të mbajë një pjesë të turizmit.

Ajo tërheq jo vetëm udhëtarët e guximshëm. Dera e Ferrit josh shumë kafshë të egra pranë shkretëtirës, për të zbuluar nga thëngjijtë e saj. Thuhet se mijëra merimanga mund të shihen duke kërcyer në vdekjen e tyre në krater.

Jo ndryshe nga merimangat, eksploruesi George Kourounis kerceu në thellësitë e kraterit në vitin 2013, duke u bërë personi i parë për ta bërë këtë. Atje, ai mblodhi mostrat e tokës dhe bëri kërkime. Kourounis mbijetoi.